Partierne

Det politiske landskab i Frankrig var i mange år domineret af to store partier – til højre de borgerlige og til venstre socialistpartiet. Til gengæld havde centrumspartier i midten af det politiske spektrum svært ved at klare sig. De blev sjældent ret store. Det ændrede sig drastisk ved præsident- og parlamentsvalget i 2017.

Et helt nyt centrumsparti En marche ! (Fremad) vandt præsidentposten og flertallet i parlamentet. Det blev skabt af Emmuel Macron kun et år inden præsidentvalget. Efter valgtriumfen for det nye parti blev det omdøbt til La République en march !

Ved valgene i 2017 og i 2022 oplevede Socialistpartiet, der svarer til Socialdemokratiet i Danmark, en total nedsmeltning. Det gik også skidt for det store borgerlige parti, Les Républicains, som svarer til Venstre og De Konservative i Danmark.

På yderfløjene fik et venstreorienteret og et højreorienteret gode valg i 2017 og i 2022. På den yderste venstrefløj var det La France insoumise (Det Frankrig, der ikke lader sig kue), der svarer til Enhedslisten i Danmark, og på den yderste højrefløj var det Rassemblement national med Marine Le Pen i spidsen. Hendes parti svarer til Dansk Folkeparti.