Oppositionen

Marine Le Pen (1968 – )
Marine Le Pen er leder af det yderliggående højreorienterede parti Rassemblement National (tidligere Front National), som hendes far Jean-Marie Le Pen dannede i 1972.
Hun er jurist, og hun blev tidligt politisk aktiv i farens parti. Systematisk er hun steget op gennem det politiske system, først som medlem af et regionsråd, siden blev hun valgt ind i EU parlamentet, og i 2011 afløste hun sin far som partiformand.
Allerede året efter stillede hun op til præsidentvalget i 2012 og endte på en tredjeplads med 18 % af stemmerne. Fem år senere forsøgte hun igen at blive Frankrigs første kvindelig præsident, og hun nåede helt frem til finalen, hvor hun stod over for Emmanuel Macron, som endte med at slå hende stort.
Ved det efterfølgende parlamentsvalg i sommeren 2017 blev Marine Le Pen valgt ind i parlamentet, Nationalforsamlingen.
Ved præsidentvalget i 2022 forsøgte Le Pen for tredje gang at vinde præsidentposten, men endnu en gang blev hun slået af Macron. Til gengæld var parlamentsvalget i 2022 en stor succes for hende og hendes parti, som fik valgt 89 medlemmer ind i Nationalforsamlingen. Så stor en gruppe havde partiet aldrig tidligere haft i den lovgivende forsamling.