10 spørgsmål – 10 svar

1. Hvorfor kalder man Frankrig Den Femte Republik?
Svar: Frankrigs gældende forfatning er fra 1958, og den er den femte siden Revolutionen i 1789. Derfor kaldes Frankrig også Den Femte Republik.

2. Hvordan vælges den franske præsident?
Svar: Præsidenten vælges over to omgange. I anden valgrunde deltager kun de to kandidater, der har fået flest stemmer i første omgang. Derved sikrer man sig, at den nye præsident har fået mindst 50 % af stemmerne.Præsident vælges for fem år.

3. Hvem kan stille op til præsidentvalget?
Svar: Alle ustraffede franske statsborgere over 18 år kan stille op til et præsidentvalg. Men der er endnu en betingelse, og det er, at man skal kunne skaffe 500 underskrifter fra andre folkevalgte i forskellige departementer i landet.

4. Hvor mange medlemmer har det franske parlament og hvordan vælges det?
Svar: Nationalforsamlingen, som parlamentet hedder, har 577 medlemmer, og de bliver valgt ved ”mini-præsidentvalg” over to omgange i 577 valgkredse. Valgmetoden er flertalsvalg i enkeltmandskredse, og det betyder, at det kun er vinderens stemmer, der tæller. Taberens stemmer er så at sige spildt.

5. Hvem udnævner premierministeren, og hvad er hans arbejde i forhold til præsidenten?
Svar: Præsidenten udnævner premierministeren, og han skal have et flertal i Nationalforsamlingen bag sig for at kunne regere. Premierministeren står for den daglige politik, især den økonomiske. Præsidenten tager sig af den overordnede politik herunder sikkerheds-og udenrigspolitik.

6. Hvor mange store fagforbund har Frankrig, og hvad hedder de?
Svar: Frankrig har tre store fagforbund. CGT ligger yderst til venstre, FO er lidt længere inde mod midten, og CFDT er centrumsøgende. Under 10 % af de franske lønmodtagere er organiseret i fagforeninger.

7. Hvad tjener en franskmand i gennemsnit om måneden, og hvad er mindstelønnen?
Svar: En franskmand tjente i gennemsnit 2250 euro (knap 17.000) pr. måned efter skat i 2020.
Mindstelønne, også kaldet SMIC, var i 2020 omkring 1200 euro ( 9.000 kr. ) om måneden efter skat.

8. Hvad er pensionsalderen i Frankrig?
Svar: Pensionsalderen er formelt 62 år, men i en række fag kan de ansatte gå på pension tidligere, helt ned til 55 år. Der er 42 forskellige pensionssystemer.

9. Hvor mange kommuner har Frankrig, og hvordan vælges kommunalbestyrelse og borgmester?
Svar: Der er knap 35.000 kommuner i Frankrig og lige så mange borgmestre. Der er kommunalvalg hver sjette år, og det går over to omgange. Men i næsten 90% af kommunerne afgøres valget i første runde, for der opnår en liste eller et parti over 50% af stemmerne. Kun i de store byer må der endnu en valgomgang til.

10. Hvornår blev Frankrig medlem af EU?
Svar: Frankrig var et af de seks lande, der dannede EU ( eller EF som det hed dengang) i 1957.